We've updated our Terms of Use. You can review the changes here.

'Youth'

by Òscar Briz

/
 • Streaming + Download

  Includes unlimited streaming via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.
  Purchasable with gift card

    €8.99 EUR

   

 • Compact Disc (CD) + Digital Album

  Includes unlimited streaming of 'Youth' via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.
  ships out within 7 days

    €10 EUR

   

1.
Les odes 03:57
Si com l’oreig que encén la rosa. Mire i no veig. Creix una alosa! Tot ens proposa jorns de festeig. Oh cada cosa! Aiguabarreig. Mesura i calla. Ah tanta palla! Millor, el llit. Veig la finestra. Vós sou molt destra. Oh molta nit! Dalt el castell palpitava l’ocell. Anem per ell! Ens perdem entre els pins. Sense confins era aquell dia, clar. Gran com la mar, ens guaitava un espant. Oh tant i tant! Acabarà algun jorn? El fum de forn pujava pel secà. Crosta de pa, aquest migdia antic! És ver i ho dic que l’afront creix i creix. Ningú el mereix, i restàvem d’acord. Passes d’un mort pujaven els graons. Des de quin fons arriba aquesta horror? Amb molt d’enyor ens vàrem seure al sòl. Dies de dol, i el mort sense llençol!
2.
Dius que no són bons temps per a l’amor —la vida t’espanta—, que busques però no hi trobes l’esperança. Assegures que el passat fou molt millor i dir això no et cansa, també dius que la humanitat no avança. No digues que no pot ser. No parles, ja no vull escoltar res més. Conservaré les ales, encara que siguen fetes de paper. No digues que no pot ser, quan tot està predestinat a canviar. Els nous temps ja s’acosten, si no pots assumir-ho fes-te a un costat. Dius que són temps de ràbia i de dolor —quan no ho han sigut?, pregunte. La felicitat és un estat presumpte. Assegures que hi havia un temps més digne de memòria. No serà que coneixes ben poc la història? No digues que no pot ser. No parles, ja no vull escoltar res més. Conservaré les ales, encara que siguen fetes de paper. No digues que no pot ser, quan tot està predestinat a canviar. Els nous temps ja s’acosten, si no pots assumir-ho fes-te a un costat. No digues que no pot ser. Conservaré les ales.
3.
Lleugers 04:27
Si en un lloc clar de la imaginació, trobes recer dels avatars del món. Si decideixes no participar, que no paga la pena estralejar. Si tot allò que et preocupava tant, ara ho contemples relativitzant. Si abans te’n pujaves per les parets i ara no et deixes ensorrar pels fets. Si caminaves sobre pedres i ara persegueixes sendes d’arena canviant. Potser ja ho estàs trobant. Si tens uns quants amics que et fan costat i no t’esclavitza la necessitat. Si obres finestres, esquives pastells i evites la corrosió dels rovells. Si saps que l’ordre és una quimera i estimes tota la vida sencera. Si cada principi és un final i a l’inrevés també ho trobes igual. Si caminaves sobre pedres i ara persegueixes sendes d’arena canviant. Potser ja ho estàs trobant. No som ni tu ni jo. Som com els núvols canviant, lleugers, com una cançó.
4.
En el tren 03:51
En el tren, les cares van tapades amb expressions blindades, mirar no és pertinent. En el tren, auriculars i llibres, diaris i pantalles són l’aïllament. En el tren, un violí escampa les notes d’una dansa a l’estil romanés. Ningú no sent la que demana i canta. El viatger s’esborra de viure en el present. I tot passa en el tren. Des del tren, per túnels soterranis, només veus les andanes plenes de robots en moviment. En el tren, els ulls no són visibles, els cossos són de vidre, el goig inexistent. En el tren, hi ha qui se’n va de festa, mira per la finestra i només troba el seu reflex. Ningú no viu ni calma ni tempesta. El viatger s’esborra de viure en el present. I tot passa en el tren, en el tren. Des del tren, per túnels soterranis, només veus les andanes plenes de robots en moviment. Ningú no sent ni calma ni tempesta. El viatger s’esborra de viure en el present. I tot passa en el tren, en el tren.
5.
Quinze 03:10
Sonen campanes al teu pas. Són els cristalls que hi vas xafant. Els teus peus ensangonats no deixaran de caminar, caminar, caminar cap a un destí desconegut que potser voldries evitar. Però el temps no s’atura ni quan tens només quinze anys, i el teu cor és ple a vessar de les emocions del bé, de les contradiccions del mal, és igual, és igual com canviar la pell que coneixies i adoptar una forma animal que és estranya i t’espanta. Plores tant com rius. Enyores els estius. Tens un pla per deixar el lloc on vius. Són tants els secrets, tan sagrats i estrets. Tems que una sola vida no serà suficient per esgotar les possibilitats i descobrir les veritats. És que tu encara no saps que aquest viatge és inventat, natural, és normal quan tens només quinze anys i desconeixes la tragicomèdia de la humanitat i tampoc no t’expliques per què. Plores tant com rius. Enyores els estius. Tens un pla per deixar el lloc on vius. Són tants els secrets, tan sagrats i estrets. Tems que una sola vida no serà suficient.
6.
Sugarplum Fairy encara vivia a Nova York quan Sid i Nancy flirtejaven amb la mort. Gloria llegia poesia amb el cabell revoltat. Isis ballava en un prat, fugint de la realitat. Kid Charlemagne era l’amo de San Francisco. Suzanne li oferia taronges i la redempció. La senyora Robinson desitjava el Benjamin. Spike ja era fan del James Brown i del Muhammad Ali. Jo imaginava que un dia voltaria el món, seguint el rastre deixat per tots els meus herois. Ziggy tocava en una banda de rock-and-roll. Bobby McGee feia autoestop fins a l’horitzó. Roxanne treballava en un club del Londres central, enfront del banc del parc on dormia l’Aqualang. Jo imaginava que un dia voltaria el món, seguint el rastre deixat per tots els meus herois, tots els meus herois.
7.
Desperta al dolor (free) 03:40
Has vist cada mite ensorrar-se en la pols. No és la puresa, és l’avanç de la corrosió. El que queda són arrapades, cicatrius i bonys. La rebel·lia potser, la flaire de la putrefacció. Les riallades et fan sord. Els oblits remunten el soroll. El teu va ser un somni bord. El que triomfa és la crida de la vanitat. Tots els ordres, enemics de la fraternitat. S’amunteguen les proclames dels predicadors. La mentida d’ahir és el pa ranci del Nostre Senyor. Permeteu-me d’esmolar les dents, d’encaixar la boca en l’aliment, la carronya infecta del present. Desperta al dolor, real i necessari com l’altre costat. La sort de l’amor, si la trobes faràs bé de sentir-te afortunat. Assumires el deure del fidel soldat. Ja ni recordes quantes vegades t’han assassinat. En el brou de les idees t’hi van rebullir. L’arrogància d’ahir ha esdevingut un humil sospir. Vas provar la reconciliació. Descobrires que no hi ha perdó, per qui ha perseguit la perfecció. Desperta al dolor, real i necessari com l’altre costat. La sort de l’amor, si la trobes faràs bé de sentir-te afortunat.
8.
Saps que la natura t’hi va ben dotar. Tens planta i bellesa i bé que les saps emprar. També tens l’encant manifest de la joventut, que fa que ara hi cregues que no hi ha res perdut. Cada jove aspirant present porta un nou crit de batalla per fer-se amb la sort, en una platja deserta de cossos morts. Deu ser gran sentir un poder que sempre va a més. Compte, potser algun dia t’arrossegue el seu pes. El cel és clar i vole sol. Jo sóc el que et vol ací i ara, l’esclau del mur de l’edat que ens separarà sempre. L’home sensible, l’heroi invisible, no tinc cap missatge que vendre. Passada l’ona, res no quedarà. T’esvairàs com l’escuma a la vora del mar. M’hauria posat en ridícul si hagueres volgut. Però sóc tan discret que ni t’he captat l’ull. El cel és clar i vole sol. Jo sóc el que et vol ací i ara, l’esclau del mur de l’edat que ens separarà sempre. L’home sensible, l’heroi invisible, no tinc cap missatge que vendre. Un entre milions de llums al firmament, invisible com un gra d’arena al vent. El cel és clar i vole sol. Jo sóc el que et vol ací i ara, l’esclau del mur de l’edat que ens separarà sempre. L’home sensible, l’heroi invisible, no tinc cap missatge que vendre.
9.
De pares pobres i amb mitges soles, a molta honor, vindria al món, un món humil, més no mesquí. Recorde, encara, la casa, clara, on jo nasquí: precari, el pis tenia cuina, amb una pica de pedra vella i una finestra; després hi havia la galeria i aquella parra que tant m’agrada, sempre, evocar; l’embarronat, corcat, dolent, i un colomer buit, en desús, dalt el comú. Plàcides prades de les teulades, d’això em vindria la melangia, anys endavant, i més d’un cant. El paisatge l’honren estables, comuns, corrals i fumerals. Per fer més fi, també algun pi, i cossiols d’alegres flors: hi ha, de precari, clavells, geranis, roses intactes i fulles magnes. Al menjador, molta claror i ben poc més. Per les parets unes pintures de criatures inesperades: donzelles llargues, de llargs cabells, i mariners, estranyes canyes. M’excitaria la fantasia aquell mural càndid i estrany? Després, l’amplària greu de la sala un ambient de cos present. I l’adjutori del dormitori on em van fer, fill de forner, i em varen traure, el dia quatre de cert setembre, del càlid ventre. Molt festejat pel veïnat, a poc a poc, amb llet de pot i sopes d’all, em vaig criar. Tinc la nostàlgia d’aquella casa, del món aquell, què li hem de fer. No em preocupe: és l’únic luxe que em puc permetre, i a fer punyetes. ii Ara em recorde jugant al rotgle, xiques i xics, les nits d’estiu: Joan, Elvira —ha mort Marina—, Rossend, Encarna, el fill d’Eulàlia… Cúmul de pols, seria el món del teu carrer: l’espargí el vent, el vent dels anys —amarg, amarg— que no perdona i t’ho retorna —si es dóna el cas— trist, estellat, i sobre un nom alça el record.
10.
El caminant 04:12
jo vaig ser testimoni de Jehovà, em passava el dia al carrer però l’apocalipsi no arribava mai i prompte em vaig cansar de fer aleshores vaig provar en un club d’escaladors, per veure d’apropar-me a Déu allà vaig conéixer un vell mariner que em va convidar al seu vaixell en una illa del Mediterrani vaig conéixer un DJ anglés a Londres treballava en un soterrani, i jo adore fer un tast d’escenes diferents aquell joint era una festa, tothom en volia formar part després d’una sessió de matinada, vaig fer l’amor amb una marxant d’art entre museus i galeries desfilaven els dies i els personatges intrigants una antiga estrella de rock obsessionada a pintar, dels meus ossos s’hi va encapritxar tenia una mansió a les Bahames i cap allà ens vam enfilar la casa era plena de marietes i madames, a penes vaig tardar a ser ben popular vaig a pressa, vaig a pams, vaig on la sort em porta, només sóc un caminant les he vist menudes, les he vist grans, he tingut el sant de cara, també l’he vist passant alguna cosa he aprés i ja no jutge res, com l’aigua m’adapte a tota raó de pes jo vaig ser traficant de substàncies, em passava el dia al carrer però aquella professió implicava cert perill i vaig decidir deixar de ser a una comuna de muntanya em vaig retirar, per tal d’aclarir el cos i la ment, amb vegetarians, vegans, pacifistes militants i la renúncia com a argument dels boscos baixí a les planures quan creia haver estat curat però les ciutats són plenes de les drogues més dures i ara sé que torne a estar intoxicat vaig a pressa, vaig a pams, vaig on la sort em porta, només sóc un caminant les he vist menudes, les he vist grans, he tingut el sant de cara, també l’he vist passant alguna cosa he aprés i ja no jutge res, com l’aigua m’adapte a tota raó de pes vaig a pressa, vaig a pams, vaig on la sort em porta, només sóc un caminant les he vist menudes, les he vist grans, he tingut el sant de cara, també l’he vist passant alguna cosa he aprés i ja no jutge res, com l’aigua m’adapte a tota raó de pes sí, així sóc!
11.
Vaig pels carrers de València. El blau del cel es menja el sol. Una brisa suau i fresca m’acarona el moll del cor. És l’esclat de la primavera en aquesta part del món. Es barregen les olors, les textures, els colors. Un amic fidel m’espera, tot sembla ser al seu lloc. De camí pare en una botiga per comprar uns pantalons. Demane amb educació si en té en un altre color. El botiguer diu que le hable en cristiano i em trastoca el bon humor. Ai… No vinc de terres llunyanes, no vinc pas del fred del nord, no vinc de Tòquio ni Moscou, per què em rebeu amb el gest tort? Vinc dels plans de la Ribera, d’un riu que hi ha molt a prop. Aquesta ciutat confusa —que vol ser oberta i gran— sol ser hostil als germans —inconscient, irracional— que venim del mateix arbre i parlem en valencià. Ai… València, angoixa densa. Saps que si no fas de mare mai podré estimar-te tensa. El braç sinistre, la cama destra, et mutiles els membres propis amb una passió intensa. Ai…

about

Seguint el camí traçat a L’estiu, el músic i compositor Òscar Briz ens proposa un viatge retrospectiu al seu 7é disc sota la seva signatura, Youth, on l'austeritat d’elements i les sonoritats acústiques manen sobre els excessos i l’electrificació de la vida (post)moderna. Ara bé, no és tracta d’un disc a veu i guitarra. Youth està enregistrat amb bateria i baix també, i junt amb els arranjaments vocals formen l’argumentari sonor que embolcalla la vessant literària del treball, la qual, com deixàvem albirar a les primeres línies, mira cap enrere fins a l’etapa vital de la joventut des d’una perspectiva generalista, no personalista, en relació a la vida de l’autor.

Així les coses, diferents experiències jovenívoles, tant del cos com de la ment, són apuntades a bona part dels textos del disc, els quals es completen novament amb els de Vicent Andrés Estellés. En aquesta ocasió Briz musica en dues composicions, Les odes i Cant de Vicent, tres poemes del poeta de Burjassot.

A nivell estrictament musical el disc és vocacionalment heterogeni. I és que hi podem sentir l’aroma soul a Lleugers; o el pop luminós a No digues que no potser i En el tren; la cançó intimista (Quinze, L’home sensible) o de protesta (València tensa); el folk-rock (El rastre dels meus herois); i fins i tot una composició obscura de cadència indie (Desperta al dolor).

En resum, una mostra més de la potència creativa d’un músic adult sense lligams que sap cap a on vola. Tota una sort, vaja.

credits

released September 2, 2013

Enregistrat a la Vall de la Casella per Josep Pérez i Tony Garcia (Onanua).
Mescla i masterització: Josep Pérez (Onanua).
Producció: Onanua amb Òscar Briz (www.oscarbriz.net).
Producció executiva: Francesc Burgos (LaCasaCalba Ed. • lacasacalba.org).
Disseny gràfic: Estudi Cercle (www.estudicercle.com).
Correcció lingüística: Francesc Bononad.
Fotografies: Lisa-Jane Roberts.
Contractació: lacasacalba.org • contractacio@lacasacalba.org.
Ref. LCC/09-13.

Contacte
lacasacalba.org
info@lacasacalba.org
www.lacasacalba.org

license

all rights reserved

tags

about

LaCasaCalba Valencia, Spain

contact / help

Contact LaCasaCalba

Streaming and
Download help

Redeem code

Report this album or account

If you like 'Youth', you may also like: